sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Days 39-43

 Teimme kysymyksiä Centterin Terrille, joka on yksi Centterin johtohahmoista. Saimme paljon hyvää uutta tietoa päiväkodista ja Kids Havenista ylipäänsä.Lapset tulevat päiväkodille pääasiassa Benonista, sekä slummikylästä nimeltä EMandleni. Jotkut lapsista tulevat Child Welfare- järjestön kautta. Osa lapsista asuu Centterillä ja käy siitä päiväkotia. Päiväkotimaksu on 150R/kk (n.11€), jos vanhempien on mahdollista maksaa summa. Toisille vanhemmille on räätälöity pienempiä summia. Jos toinen vanhemmista käy töissä ja he saavat lapsilisää hinta on 280R/kk (n.20€). Vrt. palkkataso n. 20-30R/h.

Päiväkodilla on käytössä ennaltaehkäisevä kasvatus-suunnitelma perheiden tukemiseksi. Suunnitelman on tarkoitus mahdollistaa koulunkäynti myös lapsille, jotka elävät kaduilla, että he saisivat aloittaa peruskoulunsa oikeaan aikaan. Päiväkoti ei ole pakollinen Etelä-Afrikassa. Peruskoulu aloitetaan päiväkodin jälkeen, kun lapset täyttävät 7-vuotta. Peruskoulu on luokat 1-7. Kids Haven auttaa vanhempia lasten koulun aloituksessa.


Haasteita täällä tuo koulujen hinnat, viralliset koulut ovat kalliita, mutta niissä saa opetusta englanniksi ja afrikaansiksi. Täällä on paljon epävirallisia kouluja jotka ovat ilmaisia, mutta niissä opetus on vain Zuluksi ja Sothoksi. Kuljetus kouluihin on yksityistä ja kallista.
Kids Haven tekee yhteistyötä perheiden kanssa, jotka siihen ovat valmiita. He pitävät yhteisiä palavereita vanhempien kanssa n. kerran lukukaudessa. Alle puolet perheistä kuitenkin tahtovat/näkevät tarpeelliseksi tehdä yhteistyötä.


Ympäröivä yhteisö ei ole juurikaan mukana Kids Havenin toiminnassa, vaan apuja saadaan vapaaehtoistyöntekijöiltä. Kids Haven on moniammatillinen työyhteisö, johon kuuluu opettajia, sosiaalityöntekijöitä, terapeutteja ja hoitohenkilökuntaa, jotka tekevät päätöksiä yhdessä vanhempien kanssa. Lisäksi työyhteisöön kuuluu useat koulubussien kuljettajat, siivoojat, keittäjät, vartijat jne.
Peruskoulun lisäksi käydään ”Lukio” joka kestää luokkaan 12 asti. Pakollinen oppivelvollisuus kestää 15-vuotiaaksi tai luokkaan 9. Tämän jälkeen on mahdollisuus hakea korkeakouluun, yliopistoon tai ”ammattikouluun”. Joillakin aloilla on mahdollista suorittaa työpaikkaharjoitteluja.
Koulusysteemi on yllättävän samanlainen, kun meillä. Harva lopettaa kouluaan täytettyään 15, mutta joskus taloudellinen tilanne ei anna muuta mahdollisuutta. Kids Havenin Villagen, sekä Centterillä asuvilla lapsilla on hieno etuoikeus, kun heitä autetaan taloudellisesti opiskelujen jatkamisessa.

Viikon viimeisen tunnin päätteeksi lapset saivat ottaa viltit ja rauhoittua kuuntelemaan satua.

 
Tytöt usein pyytävät sitomaan nukkeja heidän selkiinsä, kuten aitoon Afrikkalaiseen kulttuuriin kuuluu. 


  
Päiväkodilla jaettiin viilenneiden päivien vuoksi jokaiselle lapselle pipoja jotka Kids Haven oli saanut ymmärtääksemme lahjoituksena. 


Viikkomme päiväkodilla on tekemisen täyteinen. Ihanaa kun olemme nyt saaneet ottaa ohjat käsiimme. Teimme opetussuunnitelman ja olemme sitä nyt toteuttaneet. Työnjako on seuraava: Pia ja Joonas hoitaa jokapäiväiset 10min pikkutunnit ja Sini suunnittelee oppituntien sisällön, jonka vedämme yhdessä.
Lapsille on tärkeintä kädentaitojen opettelu. Perustaidot ovat hukassa. Tuntien perussisältö on, että alussa käymme läpi, että mitä tänään teemme jonka jälkeen jokainen saa alkaa taiteilemaan omaa tuotostaan. Töiden jälkeen he saavat hetken leikkiä, ennen kuin siirrymme lounaalle.  Kokeilimme myös yhtenä päivänä rauhoittua askartelun jälkeen ja lukea lapsille kirjoja. Aluksi lapset eivät meinanneet rauhoittua mutta lopulta kaikki olivat hiljaa ja kuuntelivat. Lapset itseasiassa itse pyysivät, että tekisimme näin.

Tällä viikolla maalasimme käsistä puut ja teimme niihin sormenpäillä syksyn värisiä lehtiä. Lapset tykkäävät käyttää käsiään maalaamisessa. Teimme myös perhosia ja mehiläisiä. Lasten oli todella vaikea hahmottaa, kuinka mehiläinen väritetään, vaikka meillä oli monta mallikappaletta esillä. Mutta kyllä jotkut lapset tajusivat, että joka toinen raita pitää värittää. Tästä huomaa kuinka eri kehitysvaiheessa lapset voivat olla, vaikka ovatkin samalla luokalla. Lapset saivat itse maalata perhosille siivet ja huomasimme kuinka innokkaasti ja hyvin lapset silloin tekevät, kun saavat tavallaan itse päättää minkälaisen tekevät. Lasten taiteteoksista tuli ihania ja omalaatuisia. 


Teimme syksyn puita. Ensin lapset piirsivät omat kätensä lyijykynällä paperille ja sitten harjoiteltiin värittämistä ja viivojen sisällä pysymistä. Lopuksi he painelivat sormenpäillä lehtiä ja piirsivät hieman nurmikkoa puun juurelle.

 Ötökkä-teemaa tukeeksemme teimme Ampiais-ryhmän kanssa ampiaisia. Lapset leikkasivat itse ampiaisen kehon, värittivät raidat ja liimasivat siiven, silmän ja jalat. Apuna hahmottamisessa oli tekemämme mallikappale. 

Tältä näytti meidän ötökkä-teemaviikon suunnittelu pöydällä.

 Ihastuttavia perhosia roikkumassa. Lapset maalasivat vesiväreillä silkkipaperia, harjoitteluna oli pensselin oikeaoppinen käyttö. Usein nimittäin on tullut vastaan että pensselillä hakataan paperia. Silkkipaperin kanssa harjoittelu oli helppoa, sillä paperi repeää helposti. Lopulta kuitenkin jokainen perhonen sai ehjät ja kauniin väriset siivet. Näissä töissä lapset tekivät lähes kaiken itsenäisesti. Haitaritaittelun teimme, mutta piippurassin pyörittäminenkin onnistui lapsilta hienosti!

Tässä maalaillaan perhosen siipiä.  Tässä perhosten siipiä kuivumassa.

Päiväkodilla on ihanan paljon tarvikkeita ja välineitä erilaisiin askarteluihin. Toisinaan varastojen ovet vain ovat lukossa, Centterillä on yksi nainen jolla on avain varastoihin ja hän ei ole läheskään aina paikalla. Eli kun ovet on auki, täytyy ennakoida ja olla suunnitelmat pitkälle mietittynä.

 Tässä luokassa me pidämme tunnit pienille Ampiaisille. 

 Ensiviikon askartelut valmiiksi alustettuna. Tälläisiä haasteita teemme ensiviikon.

 Tässä on pieninpien lasten (4-5-vuotiaiden) taiteiluja Pascalin johdolla tältä viikolta. Jäätelöitä, yhdistettynä värien opetteluun.

 Lapset järjestivät syntymäpäiväkutsu-leikin. Isoista puupalikoista tuli oiva kakku. 

Taustalla näkyy vino pino muovisia pöytiä ja tuoleja joilla lapset syövät ja askartelevat. Kun näitä ei tarvi, ne on kätevästi kasattavissa sivuun. Lapset tietenkin levittävät ja kasaavat ne paikoilleen ja pois itse.  

 Pia varasti lasten mopon.

 Ihana pikkumies uusi pipo päässä reteästi ottaa selfieitä. 

Joonas ja Sipho leikkimässä taputusleikkejä. 

 Tätä jos jaksaisi tehdä koko päivän, olisi supersuosittu täti.


Päiväkodilla on paljon monipuolisia ja luovuutta kehittäviä pelejä ja materiaaleja. 


 Sini ja Pia, turvallisuustarkastajat. Toisinaan lasten ulkoilutelineet ja välineet ovat hengenvaarallisen rikkinäisiä. Pihassa on mm. putkista rakennettu kiipeilyteline, joka ei ole enään kiinni missään. Kuitenkin välineitä käytetään siihen asti, kun niissä ei enään ole kertakaikkiaan mahdollista tehdä mitään. 


 Taustalla näkyvä valkea bussi on lasten koulubussi. Kuvassa eräs Villagen vanhemmista pojista pesi bussia ja lapset istuivat penkille odottamaan vesisuihkua, kun me sokeriset suomalaiset kaikkosimme kauemmaksi. 

Pia-Piuden kootut:
"Kato Joonas! Toi auto on niinku saman värinen ku sun auto, jos se olis punainen."


-Joonas, Sini ja Pia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti