sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Seuraaville tulijoille


Sinä joka lähdet työssäoppimaan Johannesburgin Kids Haveniin, tämä on sinulle luettavaksi ENNEN lähtöä, jotta osaat varautua.
Toivottavasti tästä on iloa ja apua miettiessäsi mm. mitä pakkaat mukaan pitkälle ja unohtumattomalle seikkailullesi.

1. Ota villasukat, vaikka kahdetkin. Vastaavasti jotkin paksut tossut ovat hyvä valinta. Lattiat on kylmiä.

2. Nessuja (näitä tietysti saa myös paikanpäältä). Jokapaikassa ei ole läheskään aina wc-paperia jne joten nessut ovat hyvä pelastus monessa tilanteessa.

3. Kosteuspyyhkeitä. Hyviä, niillä voi putsata melkein mitä vain.

4. Pakkaa mukaan huonoin hupparisi ja collegehoususi. Saat jättää ne luultavasti jokatapauksessa Villageen lähtiessäsi. Sama pätee pyyhkeisiin ja petivaatteisiin, ota sellaiset joita et tuo enään mukanasi Suomeen.

5. Pelikortit/muuta ajanvietettä. Harjoittelu on pitkä, joskus tulee väkisinkin tylsää. Myös Villagelaiset tykkäävät korttipeleistä

6. Ilmavat kengät ja lenkkarit (varaudu että ne menevät pilalle, eli ei parhainpia ja kalleimpia)

7. Vihko, kyniä, kalenteri yms.

8. Hyvät ja kalliit vaatteet voi jättää kokonaan kotiin. (Pesukoneet eivät ole samaa luokkaa kuin Suomessa, vaatteet nypyttyvät ja kulahtavat) lisäksi peset kaikki vaatteet luultavasti samassa koneessa joten punaisista villasukista ja valkoisesta t-paidasta kannattaa jättää toinen kotiin.

9. Ota mukaan/hanki pesusieni. Tulet käyttämään aurinkorasvaa paljon ja siitä jää inhottava tahna pitkällä käytöllä ihoon. Lisäksi jo pelkästään ilmaston erilaisuus saa ihon kuoriutumaan, joten hyvä pesusieni ja kuorivat pesuaineet ovat tarpeen.

10. Alusvaatteet on hyvä pestä käsin kuumalla vedellä, sillä kylmä pesukonevesi ei pese kunnolla.

11. Lataa puhelimeen/koneelle/tabletille musiikkia offlineen. Nettiä on pakko säästellä. Spotify ei toimi hyvin alhaisilla datanopeuksilla ja musiikki on toisinaan ihana pelastus. Jos mahdollista, muutaman elokuvankaan lataaminen ei ole huono idea. Joskus kun tahtoo ja tarvitsee omaa aikaa on hyvä olla jotain jolla saa ajatukset hetkeksi pois töistä.

12. 3GB dataa maksaa n.22€, jos puhelimesi on 4G puhelin, kannattaa vaihtaa data asetuksista se käyttämään vain 2G nopeutta. Se on hidas, mutta 4G kuluttaa tavallisellakin käytöllä 3GB kolmessa päivässä. (Riippuu tietysti myös käytetyistä sovelluksista jne) Joskus on kuitenkin hyvä unohtaa koko luuri.

13. Jos on mahdollista ota mukaan hyvä akkuinen tabletti jolla on mahdollista päivittää blogia. Keskipihalla on wifi ja sillä blogin päivittäminen säästää pitkän pennin. (Puhelimesta kun jakaa koneelle netin ja kirjoittaa blogia esim 30min, se vie yksi kuudesosan 3GB datastasi)

14. Osta asunnollesi ruokaa. Village tarjoaa kyllä lounaan ja päivällisen jne, mutta ruoka on hyvin hiilaripitoista ja päivästä toiseen samanlaista. Kannattaa ostaa aamupala ja välipalavärkkejä mm. Hedelmiä, puuroja (saatavilla eri makuja) jne. Erittäin hyväksi totesimme myös ostaa leivän päälle omat juustot ja levitteet. Lapset usein käyttävät leivän päällä vain hilloa tai maapähkinävoita.

15. Kaikki ruoka minkä hankit huoneeseesi, herkutkin, laita muovipusseihin/suojaa muilla tavoin. Muurahaiset syövät sitä mitä sinäkin.

16. Ota mukaan jotain ötököiden puremiin. Omista kokemuksistamme huomasimme ettei oma vastustuskykymme ole tottunut näihin ötököihin, joten puremat paisuvat suuriksi ja kutiavat päiviä. (Hyttysmyrkkykin olis ollu ihan kätevä)

17. Pieni tarvikepaketti. (Porukalla esim yhteinen) johon laitatte teippiä, pienet sakset ja narua. Vastaan on tullut usein tilanteita joissa näitä kaikkia on tarvittu. Esim. pyykkinarun ripustaminen huoneeseen.

18. Sähköpistokkeen muuntajia. Näitä saa paikanpäältä (jotkut liikkeet myy suomessa Afrikkaan sopivia muuntajia, jotka eivät kuitenkaan ole oikeita). Täälläkin myytävissä muuntajissa on usein kaksi ylimääräistä väkästä jotka estävät osan sähkölaitteiden menemisen adapteriin. Nämä väkäset täytyy siis katkaista jotenkin. Lisätietoja saa kysyä, hieman vaikea kirjoittaen selittää.

19. Yhteisiä tavaroita jos lähdette porukalla. Kaikki eivät tarvitse esim. omaa hisutenkuivaajaa. Yksi riittää.

20. Vettä ei tarvitse ostaa kaupasta. Hanavettä voi juoda.

21. Osta vahvinta aurinkorasvaa jota löydät ja KÄYTÄ SITÄ.

22. Iho kuivuu herkästi (myös ihmisellä jolla ei normaalisti ole ihon kanssa ongelmia) ota/osta rasvaa ja bepanthen on erittäin kätevä moneen vaivaan.

23. Iltaisin kun alkaa hämärtää, ennenkun sytytät valot, sulje ikkunat. Ötökät hiipivät sisälle valoa kohti.

24. Lataa Uber-taksi sovellus. Se on halpa ja turvallinen.

25. Jos olet yhtään herkkäuninen, ota korvatulpat. Lapset heräävät usein viideltä aamulla ja he saattavat aloittaa päivän siivoamalla ja kuuntelemalla musiikkia. Lisäksi lentokoneessa on aina melua ja yesim. yölennolla on hyvä nukkua.

26. Pyytäkää heti työssäoppimisen alussa että saatte tutustua erilaisiin mahdollisiin työkohteisiin ja valitkaa mieluisenne. Saat itse enemmän irti kun työskentelet ilman muita Suomalaisia.

27. Jos Villagessa tarjotut kananjalat/liha ylipäänsä kauhistuttaa, sano heti tullessani että olet kasvissyöjä/vegaani. Tämä ei ole Villagessa asuville uusi uutinen. Esim. Lähes jokainen saksalainen voluntaari on "kasvissyöjä". Sinulta saatetaan jopa erikseen kysyä tätä että syötkö lihaa.

28. Kun Suomessa on kesä, Afrikassa on talvi. Talvet eivät ole äärettömän kylmiä mutta koska talosissa ei ole eristyksiä/jalkalistoja/lämmitystä jos ulkona on 5°c ja ilmankosteus on 97%, on todella kylmä nukkua! Joten varaa tarpeeksi lämmintä myös nukkumaan mennessäsi. (Allerkirjoittanut nukkunut viimeiset viikot collegehousuilla, kahdella paidalla, villasukilla ja kolmella peitolla.)

29. Älä oleta että ohjaajan työ olisi täällä jotenkin helpompaa, ei ole. Ota itsestäsi kaikki irti, mutta osaa olla myös itsellesi armollinen.

30. Viikonloppuisin on hyvä lähteä pois aitojen sisäpuolelta. Uloslähtöön ei tarvitse käyttää paljoa rahaa/suunnitella luxusmatkoja, mutta se piristää kummasti käydä hieman vaikka vain ostarilla pyörimässä.

31. Suunnittele lomasi hyvin. Kapkaupunki on mieletön kokemus, mutta esim lentoliput kannattaa varata aikaisin ja katsella hintoja jo harjoittelun aluksi, sillä hinnat vaihtelevat paljon ja näin varmistat ettet maksa turhasta. Hotelli/motelli kannattaa ottaa läheltä Kapkaupungin stadionia, sillä siinä kaikki on lähellä mutta hinnat ovat samat/jopa halvemmat kuin suositulla longstreetillä.

32. Nauti, ihmettele ääneen, ole turhautunut kun turhauttaa, naura kun naurattaa. Puhu kaikille paljon ja ota kokemuksesta kaikki irti !

Jos jokin jäi mietityttämään, meihin saa olla yhteydessä. Ei ole tyhmiä kysymyksiä ja vastaamme mielellämme.


-Joonas, Pia ja Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti